linkedintwitter

Hall of Fame 2016: Henny Van Gerwen

“Henny is the greatest.”
Beste Henny,

Toen ik vernam dat jij, Henny van Gerwen, wordt opgenomen in de Hall of Fame van ons vakgebied, was ik in shock. We zijn verdorie al 2016, en nu pas krijg jij die lifetime achievement award? Je hebt die al vele jaren in ruime mate verdiend.

Dat beweer ik natuurlijk als een van je grootste fans. Want wij kennen elkaar al sinds 1989. Dat was het jaar waarin je mijn sollicitatiebrief uit de stapel opviste en ik tegenover jou mocht plaatsnemen bij De Visscher en Van Nevel om te worden gekneed tot DM copywriter. Die 27 jaar als collega en conculega laten mij toe om eens heel objectief op een rijtje te zetten, met 5 stevige argumenten, waarom jij terecht een DM-grootheid mag worden genoemd.

1. Meester in de onmogelijke spreidstand

De Cuckoo jureringen bewijzen het al vele jaren: in DM blijft het bijzonder moeilijk om ‘creativity’ en ‘effectiveness’ – emo en ratio - met elkaar te verzoenen. Jij, Henny, blijkt daar geen enkele moeite mee te hebben. Als de Noerejev van Direct combineer jij soepel de intuïtie en empathie van de creatief met de nuchterheid van de strateeg, die KPI’s, meetbaarheid en specialiteiten als eye-tracking tests en neuromarketing genegen is.

2. Getalenteerde DM copywriter

Ook hierin, Henny, verenig jij de lepe vakkennis van een oude rot als Herschell Gordon Lewis met de creatieve elegantie van een hazewind op gympen. Ja, snel ben je ook. En dat heeft de nodige awards opgeleverd. Het afstoffen van je trofeeënkast, inclusief Gouden Veer en ander nationaal en internationaal eremetaal, verschaft voltijds werk aan anderhalve schoonmaakploeg.

3. Goedgehumeurde mentor en inspirator

Misschien was ik wel een van de eersten, toen in 1989, die jij hebt gecoacht en opgeleid. Maar in al die jaren zijn er talloos velen gevolgd. Je hebt ons vakgebied verrijkt door talent wakker te maken en op te kweken. Maar vooral ook: door het met je geestdrift en positieve vibes in onze sector te houden.

4. Onderhoudende evangelist

Je waardvolle bijdragen aan vaktijdschriften, seminars en congressen zijn niet te tellen. Waarbij wat je vertelde vlekkeloos de ‘after-lunch-test’ doorstond. Nooit, zelfs niet na dat ene glas wijn te veel, zat ik te knikkebollen toen jij je cases of inzichten mocht presenteren op dat onmogelijke uur net na de middag.

5. Hennyaanse humor

Goeie Henny, wat jij vertelt, houdt altijd steek. Maar je brengt het meestal met een kwinkeling, die het aangenaam verteerbaar maakt. Je bent wellicht ook de enige Hollander die de West-Vlaamse tongval zo perfect beheerst. Ik ken in elk geval niemand die onze oude DVN-baas Georges Van Nevel zo indrukwekkend goed kan imiteren.

Beste Henny: Oe-ist, doe je’t nog oltied gèren?*. Ik hoop in elk geval voor ons vakgebied en onze collega’s dat je er nog flink wat jaren mee doorgaat. Want al heb je het meer dan ooit verdiend, zo’n ‘Hall of Fame’-toestand doet mij toch altijd een beetje denken aan de Hummel beeldjes in de verzegelde vitrinekast van ons moeder. Laat je niet wegsluiten. En afgestoft worden, hoef je zeker niet. Het vak heeft je vakmanschap meer dan ooit nodig.

Van harte,

Peter Loiseaux
Je fan sinds 1989.*Google Translate West-Vlaams > Nederlands: ‘Hoe gaat het ermee? Doe je het nog altijd graag?”.