linkedintwitter

DE EERSTE AANVAL VAN TRUMP OP PRIVACY

De Amerikaanse president Donald Trump heeft reeds per presidentieel decreet besloten dat de Amerikaanse Privacy bescherming alleen geldt voor gegevens van Amerikaanse burgers.
Trump wil een wetgeving waarmee de NSA massa’s metadata kan houden, "Ik wou dat ik die macht had ", zei hij in de verkiezingscampagne met betrekking tot de e-mail piraterij van het Nationaal Comité van de Democraten. De weg is nu vrij voor de man die droomt van een controle op de moskeeën en een database waarin alle moslims opgenomen worden. Zoals de nazi's met de Joden deden. En de gegevens van de Europese burgers circuleren over de hele wereld...

Van de 25 internetreuzen, hebben 15 hun hoofdkantoor in de Verenigde Staten en slechts één is gevestigd in Europa. De EU-burger heeft in veel gevallen persoonlijke informatie op servers in de VS. Zoals de wereldwijde bevolking, hebben ze hun persoonlijke gegevens op hun Facebook-profiel, worden hun e-mails verstuurd over de hele wereld via Google's Gmail. Zelfs thuis adressen of bankgegevens worden op de Amazon website geplaatst voor aankoopdoeleinden.

Sinds juni is een Privacy Shield van toepassing tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten om de privacy van de Europese burgers te waarborgen, zelfs met betrekking tot gegevens die op de servers van Amerikaanse bedrijven zitten. De Privacy Shield verwijst niet, in theorie althans, naar de Amerikaanse Privacy wetgeving gedekt door het presidentieel decreet. En 1.700 Amerikaanse bedrijven maken nu deel uit van de Privacy Shield, waaronder giganten als Facebook, Google, Microsoft en Apple. Het wordt steeds moeilijker om te voorkomen dat Amerikaanse inlichtingendiensten gaan neuzen in de persoonlijke gegevens van Europese burgers.

Het presidentieel decreet vanTrump houdt een ernstig risico in voor de eerste stap naar de ontmanteling van de Privacy overeenkomsten tussen de VS en Europa. En zoals eersteklas diplomaten zouden zeggen: "Of je hebt internationale handelsovereenkomsten of je hebt oorlog ..." Het wereldwijde evenwicht werd onvoorspelbaar in 2016 en de economie wordt gedreven door het digitale met data als brandstof. Meer dan ooit is de dreiging van een digitale oorlog dichtbij. Europa heeft dringend behoefte aan een eigen digitale ruimte.
Auteur: Ivan Vandermeersch