linkedintwitter

Belgen besteden weer meer online in aanloop naar de feestdagen in december

De online december-aankopen groeien in België naar verwachting met 12 procent ten opzichte van vorig jaar. Hiermee komt de totale online besteding voor de aankomende feestdagen naar schatting uit op 2,9 miljard euro. Dit blijkt uit het recente Adobe Digital Insights (ADI) onderzoek. De eerste piek in bestedingen wordt verwacht op Black Friday (25 november), waarna het aantal online aankopen geleidelijk zal stijgen. De grootste piek in België wordt verwacht op 12 december. In totaal stijgen de online bestedingen voor de feestdagen in de dertien landen die zijn meegenomen in het onderzoek met 14,3 miljard euro.
In België wordt er op de piekdag, 12 december, naar verwachting twee keer zoveel online gekocht dan op een gemiddelde dag. Opvallend is dat Nederland in vergelijking met andere Europese landen de minst grote fluctuaties heeft in online aankopen in deze periode. In het Verenigd Koninkrijk wordt er tijdens Black Friday naar verwachting 3,2 keer zoveel online besteed. In Frankrijk vindt de piek ook plaats op Black Friday, er wordt dan 2,1 keer zoveel besteed en in Duitsland wordt er een piek verwacht op 27 november, 1,9 keer meer online aankopen dan op een gemiddelde dag.

Koopjesjacht en gemak

Aanbiedingen blijven nog altijd de belangrijkste aanleiding voor consumenten om online aankopen te doen, maar het gemak van online winkelen wordt steeds belangrijker. Vooral in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Singapore kiezen steeds meer consumenten voor online winkelen om te voorkomen dat ze in de rij moeten staan in de winkel. Specifieke aanbiedingen zorgen ervoor dat consumenten worden gestimuleerd om aankopen te doen rondom grote kortingsdagen, zoals Black Friday. Dit is duidelijk zichtbaar in Europese landen als het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden. In andere landen worden pieken in aankoop vooral veroorzaakt door last-minute aankopen en leiden de grote actiedagen tot weinig of geen stijging in de verkoop. Bijvoorbeeld in België, Duitsland en Oostenrijk. Opvallend is wel dat de afgelopen vier jaar de verkoop tijdens Black Friday bijna twee keer zo hard is gegroeid dan op Cyber Monday (+126 procent). In Scandinavische landen is Black Friday met maar liefst 187 procent gegroeid de afgelopen vier jaar in vergelijking met 66 procent in andere Europese landen. Maandag is in Europa de meest populaire dag om online te winkelen, maar in november en december stijgt het aantal online aankopen in het weekend met 7 procent.

Mobiel in opkomst

Data-analyse van de afgelopen drie jaren maakt duidelijk dat mobile shopping toeneemt. Het doen van aankopen via smartphone of tablet heeft een steeds groter aandeel in de online bestedingen voor de december feestdagen. Smartphones zijn in Nederland in deze periode goed voor 16 procent van de omzet en tablets vertegenwoordigen 10 procent van de omzet. Opvallend is dat consumenten vaker hun smartphone gebruiken om producten te zoeken dan tablet (respectievelijk 35 procent en 13 procent). In België worden er aanzienlijk minder aankopen gedaan met behulp van smartphone (6 procent) en tablet (6 procent). Ook wordt er in vergelijking met Nederland minder gezocht naar producten via smartphone (17 procent) of tablet (10 procent). Zweden en Noorwegen gaan aan kop als het gaat om mobile shopping. In Zweden is maar liefst 21 procent van de online omzet afkomstig van smartphones en 10 procent van tablets. In Noorwegen is 20 procent van de online omzet afkomstig van smartphones en 12 procent van tablets.
De Adobe Digital Insights Shopping Predictions is een jaarlijks terugkerend onderzoek. Dankzij de reikwijdte van de data is Adobe er in voorgaande jaren in geslaagd om de consumentenbestedingen met een marge van twee procent nauwkeurig te voorspellen. Voor het volledige onderzoeksrapport: http://www.slideshare.net/adobe/2016-holiday-shopping-predictions.